Geluk in het hier-en-nu, ondanks verlies

Geluk in het hier-en-nu, ondanks verlies

juli 11, 2022

Ik kreeg onlangs voor een nieuwsbrief de vraag: ‘Wat is voor jou de essentie van het leven?’ Jeetje, dat vind ik best ingewikkeld en eerlijk gezegd voelt het een beetje arrogant als ik daar een antwoord op geef. Als je de essentie van het leven doorhebt, kun je wellicht ook zinvol leven of betekenis geven.

Leven en dood dicht bij elkaar
Als opgroeiende tiener worstelde ik hevig met de zingevingsvraag en kwam al het leed van de wereld en de medemens diep bij me binnen. Nu ik ouder ben, inmiddels zestig, heb ik geleerd me daar enigszins tegen te beschermen, en kan ik beter de dagen vol zin vullen.
Het overlijden van mijn kind, nu vijf jaar geleden, zorgt ervoor dat geboorte, dus nieuw leven, en dood voor mij heel dicht bij elkaar liggen. Allebei twee overgangen naar een andere dimensie, een nieuw begin. Een begin van wat eigenlijk?

Een doorgeefluik voor mijn kind 
Mijn kind wilde dit leven niet meer, ze koos zelf voor haar dood. In het vierde rouwjaar schreef ik een boek en er is nu een stichting die haar gedachtegoed over mentale gezondheid verder uitdraagt. Degenen die me niet kennen, dichten me toe dat ik zin en betekenis geef aan het leven door juist deze activiteiten te ondernemen. Je verdriet als het ware ombuigen in iets positiefs. Zelf ervaar ik dat helemaal niet zo, het boek en de stichting zijn gewoon verdomd hard werken. Natuurlijk met inspiratie van mijn kind, dat zeker, maar ik ben een soort doorgeefluik geworden voor haar. Echte zingeving zit voor mij niet zozeer in het nalaten van sporen in de buitenwereld.  

Vrede in het hier-en-nu geeft geluk 
Voor mezelf probeer ik de essentie van het leven heel dichtbij te houden, zoals geluk ervaren in kleine dingen. De hommel die een lavendeltak op en neer laat zwiepen als een heus lunapark. De kat die brutaal op mijn schoot springt, ook al ben ik aan het puzzelen in de krant en is er eigenlijk geen plaats, haha. Vrede hebben met wat er is in het hier-en-nu zorgt voor geluksmomenten en voor verbinding met mijn hart. Daar ontmoet ik telkens weer mijn lieve kind. Dood en leven komen dan bij elkaar, misschien is dat wel de essentie voor mij

Verlies, Arbeid en Gezondheid

Verlies van gezondheid

Nu ik bijna dertig jaar werk als bedrijfspsycholoog, constateer ik dat verlies vaak voorkomt in leven en werk. Verlies betreft

Lees verder »