Transformatie door rouw

Transformatie door rouw

december 24, 2021

Het is liefde op het eerste gezicht als ik met eigen ogen het kunstwerk zie. De kunstenaars hebben het gedoopt tot ‘Stapelingen’, maar voor mij is het vanaf de eerste ontmoeting een Elfenbankje. Van roestig ijzer gemaakt en aan elkaar gesmeed. Want de kunstenaars beoefenen het ambacht van de smid.

Alles gaat eens dood
In onze tuin staat een stam van een afgezaagde kastanjeboom. De boom van dochter Sara, gegroeid uit een kastanjetakje dat ze van haar opa heeft gekregen. Gekoesterd, besproeid en zodoende geworden tot een grote boom, helaas met een ziekte erin. Ook in Sara groeide iets wat niet goed was, ze overleed aan zelfdoding. Een aantal jaren na Sara’s dood durfden we de boom pas af te zagen, het kon niet anders. Er moest ook meer licht in de tuin komen en in ons hart.

Dood brengt nieuw leven
De transformatie is nu een feit. De resterende boomstam is vanaf vandaag het fundament van het elfenbankje. Vergankelijkheid en tevens jonge scheuten onderin de stam die nieuwsgierig het leven willen aangaan. De regendruppels mogen als parels liggend drogen op het ijzer. Door de weerkaatsing van de zon zijn ze een lichtbaken voor vlinders en libellen. Ons elfenbankje is ineens een tuinmonument, wat een rijkdom.

Kunstenaars: Eric Dauwerse en Piet Joosen.

Verlies, Arbeid en Gezondheid

Verlies van gezondheid

Nu ik bijna dertig jaar werk als bedrijfspsycholoog, constateer ik dat verlies vaak voorkomt in leven en werk. Verlies betreft

Lees verder »

Eén reactie